Săptămânal editat de:SC IMPACT PRESS SRLAdresa: Rm. Valcea, Calea lui Traian, Nr. 125, Bl. Socom, Et. 1. Cam. 6Telefon: 0374001137 sau0350719998Fax: 0350814380 E-mail:office@radicalonline.inforadicaldevalcea@gmail.com
Editor coordonator:Carla VASILESCUSecretar general de redacţie:Irina RîpanRedacţia:Lucian AVRAM, Ilinca Neagoe, Meedea Marinescu
Layout si web:Lucian Avram avram_lucian@yahoo.com
Managerii sunt inclinaţi să creadă că pachetul salarial, planul coerent de gestionare a carierei şi sistemul de evaluare a performantei şi recompensarea sa materială sunt singurele elemente cruciale în motivarea angajatului. Construirea relaţiei superior - subordonat pornind de la principiul eficienţei poate fi considerat un ''defect profesional'' al managerului, dat fiind că misiunea lui este asigurarea eficienţei echipei, a departamentului, a sucursalei sau a întregii firme.
Unul dintre ''costurile'' pe care un manager trebuie să îl introducă în ecuaţie este mai greu cuantificabil şi se referă la recunoaşterea rezultatelor angajaţilor printr-o ''vorbă bună''. Această sintagmă se referă la o categorie specială de apreciere, deoarece canalul prin care are loc comunicarea este direct (discuţie, scrisoare înmânată anagajatului etc.), iar mesajul transmis are un caracter personalizat (este adresat unei persoane anume, nu unui grup).Reticenţa managerului de a plăti acest preţ are două raţiuni la prima vedere întemeiate. În primul rand ''timpul înseamnă bani'', iar acest mod de manifestare a recunoştinţei va avea un impact negativ asupra propriei activităţi. În al doilea rând, ''vorba bună'' poate duce la o ''încălzire'' nedorită a relaţiilor, atunci când subordonatul o înţelege ca pe o permisiune tacită de a se deroga de la îndatoririle sale obişnuite. Cu toate acestea, un calcul sumar arată că timpul ''cheltuit'' este nesemnificativ. În plus, unul dintre elementele de bază ale artei manageriale se referă tocmai la capacitatea de a conduce echipa.
Aprecierea şi respectul care decurge de aici sunt trebuinţe general umane, nedepinzând în mod primordial de serviciu. Cu toate acestea, locul de muncă reprezintă unul dintre cele mai importante medii în care individul interacţionează social, cel puţin din punctul de vedere al timpului pe care i-l dedica. De aceea, aprecierea activităţii profesionale are o importanţă capitală pentru individ.Dar în ce mod preferă angajatul să îi fie apreciate realizările? Un studiu efectuat de Bob Nelson, autor de best-seller-uri despre recunoaştere şi recompensă, arată că primele 10 moduri de apreciere preferate de angajat nu presupun avantaje materiale, ci o ''vorbă bună'', o laudă din partea şefului. Deşi pentru individ aprecierea este ''un scop în sine'', ea are un efect vizibil asupra modului în care angajatul îşi îndeplineşte îndatoririle. Subordonatul căruia i se recunosc meritele va fi mai motivat, va lucra cu plăcere si, prin urmare, va fi mai eficient. Astfel, managerul va fi direct interesat să le mulţumească celor care îşi fac treaba bine.
O ''vorbă bună'' trebuie în primul rând să fie onestă, deoarece o apreciere nesinceră are efectul opus celui scontat. În al doilea rând, recunoaşterea trebuie să aibă un caracter spontan, prietenos, tocmai pentru a nu părea falsă. Aceasta nu înseamnă, însă, că aprecierea trebuie realizată ''spontan'', adică doar atunci când managerul îşi aminteşte de succesele subordonaţilor. Un manager conştient de importanţa acestui factor în bunul mers al echipei va dezvolta un program bine structurat în care fiecărei realizări să îi corespundă un anume tip de recompensă. În plus, el va pune acest plan în concordanţă cu strategia generală de dezvoltare şi cultura organizaţională a firmei.Există două moduri principale în care managerul poate recompensa non-material angajaţii.a) în scris, printr-o scrisoare sau e-mail, în care angajatului i se aduce la cunoştinţă modul în care acţiunile sale au contribuit la eficienţa firmei, prezentându-i-se mulţumiri din partea conducerii;b) verbal, atunci când managerul mulţumeste personal angajatului.Este esenţial ca superiorul să cunoască foarte bine profilul psihologic al subordonaţilor, deoarce nu toţi vor agrea acelaşi mod de comunicare. De exemplu, sunt persoane care preferă ca aprecierea lor să fie făcută publică. În acest caz este recomandat ca scrisoarea de apreciere să fie afişată pe board-ul biroului unde aceasta lucrează sau, dacă se preferă comunicarea verbală, manifestarea recunoştinţei să aibă loc în prezenţa colegilor sau în cadrul unei şedinţe. În orice caz, aplicarea unui program structurat de recunoaştere a angajaţilor este un test şi pentru capacitatea managerială a liderilor. Acesta ''cere ca managerii să devină manageri mai buni'', după cum afirma Alan G. Robinson, profesor la Isenberg School of Management, de la Universitatea Massachusetts Amherst.Aşadar, spune o vorbă bună din când în când!
MKPortal M1.1 Rc1 ©2003-2005 All rights reservedPagina generata in 0.0313 secunde cu 12 queries