Săptămânal editat de:SC IMPACT PRESS SRLAdresa: Rm. Valcea, Calea lui Traian, Nr. 125, Bl. Socom, Et. 1. Cam. 6Telefon: 0374001137 sau0350719998Fax: 0350814380 E-mail:office@radicalonline.inforadicaldevalcea@gmail.com
Editor coordonator:Carla VASILESCUSecretar general de redacţie:Irina RîpanRedacţia:Lucian AVRAM, Ilinca Neagoe, Meedea Marinescu
Layout si web:Lucian Avram avram_lucian@yahoo.com
Prepararea hranei pentru bolnavii internaţi la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vâlcea reprezintă o mare problemă pentru autorităţile locale. Serviciul se realizează în condiţii improprii, lucru dovedit şi de studiul de fezabilitate executat de o firmă din Bucureşti. Potrivit datelor din studiul de fezabilitate, blocul alimentar se află într-o stare pronunţată de degradare, lipsind filtrul de personal. "Dotarea tehnică este precară, utilajele pentru prepararea hranei sunt într-un grad avansat de uzură fizică şi morală. Utilajele folosite în blocul alimentar sunt depăşite din punct de vedere tehnic, energofag şi nu mai reprezintă siguranţă în exploatare". De asemenea, "spaţiul în care se desfăşoară activitatea se află într-o stare de degradare pronunţată, în prezent neîndeplinindu-se condiţiile prevăzute de Ordinul Ministerului Sănătăţii 713/08.06.2006 -privind condiţiile de preparare şi distribuţie a hranei zilnice pentru bolnavi". În ceea ce priveşte gradul de uzură a mijloacelor fixe, mai puţin uzate sunt doar o maşină de tocat carne (45 % grad de uzură), o maşină de curăţat cartofi (uzată în proporţie de 25 %) şi un cântar de 10 kilograme (45 %). Un grad avansat de uzură fizică îl au frigiderul (60%), cuptorul de gaze (80%) sau camera frigorifică (70 % grad de uzură) din bucătăria spitalului. Cele 27 de oale şi crătiţi ale spitalului prezintă un grad de uzură de 60%. Zilnic, în bucătăria Spitalului Judeţean se prepară 1370 de porţii (mic dejun, dejun, cină şi suplimente), împărţite pe aproximativ 14 diete.
Conducerea Spitalului Judeţean a hotărât externalizarea serviciului de preparare şi servire a hranei bolnavilor internaţi. Obiectivele externalizării sunt reducerea costurilor actuale generale de hrănire a bolnavilor în sistem clasic, amenajarea blocului alimentar, scăderea cheltuielilor de personal prin preluarea personalului angajat la bucătăria spitalului de către firma câştigătoare a licitaţiei. Spaţiile în care-şi desfăşoară activitatea bucătăria spitalului se vor închiria acestei societăţi, la un preţ pe care Consiliul Judeţean Vâlcea îl va stabili pe metrul pătrat. Spitalul Judeţean Vâlcea nu va adjudeca o ofertă al cărei preţ propus la licitaţie va fi mai mare de 3,2895 lei, respectiv mai mic cu 15% faţă de costurile actuale ale spitalului. "Închirierea spaţiului se va face către un operator privat, care să prepare hrana şă să o livreze la caserole, la patul bolnavilor. Acesta va plăti chirie şi utilităţi, fiind obligat să investească 400 000 de euro pentru îmbunătăţirea acestui serviciu.", a precizat Georgeta Sălişte, manager al Spitalului Judeţean Vâlcea. Externalizarea va fi făcută pentru spaţiul existent la bucătăria Spitalului nr. 1, care va prelua activitatea şi pentru secţiile existente la Spitalul nr. 2, urmărindu-se constituirea unui serviciu unic de preparare a hranei pentru ambele spitale. Pentru renovarea şi reamenajarea spaţiului blocului alimentar este necesară, potrivit studiului de fezabilitate, o investiţie estimată la 1 264 203 lei, fără TVA. Pentru dotarea cu mijloace fixe şi obiecte de inventar necesare desfăşurării în bune condiţii de hrănire a pacienţilor internaţi în spital sunt necesare 603 661 lei, fără TVA.
În acest moment, conform Georgetei Sălişte, dosarul pentru externalizarea serviciului de spălătorie a ajuns la Ministerul Sănătăţii Public pentru avizare, urmând licitaţia. După avizul Consiliului Judeţean Vâlcea, dosarul privind externalizarea serviciului de preparare şi servire a hranei bolnavilor internaţi va urma acelaşi drum. Externalizarea acestui serviciu "va schimba în bine condiţiile din spital". De aceaşi părere este şi fostul manager al Spitalului Judeţean, Dionisie Dubinciuc. Acesta consideră externalizarea serviciului de preparare şi servire a hranei bolnavilor internaţi drept un pas înainte. "Se vrea îmbunătătţirea hranei pentru bolnavi, un lucru foarte bun. S-a făcut un dosar şi pentru spălătorie-curăţătorie şi, de asemenea, se va face externalizarea serviciului de curăţenie din spital. E clar că lucrurile se schimbă în bine. Vor exista din ce în ce mai puţine cazuri în care spitalul va fi criticat pentru astfel de probleme.", a declarat doctorul Dionisie Dubinciuc. Irina Rîpan
MKPortal M1.1 Rc1 ©2003-2005 All rights reservedPagina generata in 0.43614 secunde cu 12 queries