Săptămânal editat de:SC IMPACT PRESS SRLAdresa: Rm. Valcea, Calea lui Traian, Nr. 125, Bl. Socom, Et. 1. Cam. 6Telefon: 0374001137 sau0350719998Fax: 0350814380 E-mail:office@radicalonline.inforadicaldevalcea@gmail.com
Editor coordonator:Carla VASILESCUSecretar general de redacţie:Irina RîpanRedacţia:Lucian AVRAM, Ilinca Neagoe, Meedea Marinescu
Layout si web:Lucian Avram avram_lucian@yahoo.com
Majoritatea întrebărilor incomode de la interviu sunt generate de ceea ce se găseşte în CV-ul tău. După cum ai observat, de cele mai multe ori, intervievatorul îţi răsfoieşte CV-ul şi cere lămuriri asupra celor scrise acolo. În cadrul unui interviu de angajare important, “De ce atât de multe joburi într-o perioadă scurtă de timp?” şi “De ce o pauză atât de lungă?”, nu sunt întrebări pe care ţi-ai dori să le auzi, mai ales dacă detaliile sunt sângeroase. De ce te-ar întreba angajatorul aşa ceva? Pentru că i-ai inclus premizele în CV, în aşa fel încât să apară în mod sigur la interviu.
Foarte mulţi tineri, pentru a compensa lipsa de experienţă, îşi trec în CV toate colaborările şi proiectele la care au lucrat. Este de înţeles. Dar până la urmă sunt nevoiţi să justifice faptul că au avut atât de multe “joburi” de durată scurtă. Un astfel de lucru pentru un angajator este un semnal de instabilitate. Ai plecat pentru un job mai bun pe când aveai doar o lună la jobul anterior? S-a renunţat la serviciile tale pe când erai încă în perioada de probă? Iar, mai apoi, te-ai mutat în alt oraş şi toate într-o perioadă destul de scurtă de timp? Ei bine, stabilitatea ta într-un post e pusă sub semnul întrebării pe bună dreptate de către viitorul angajator. Pentru a scăpa de această imagine alege doar acele joburi care sunt relevante pentru postul la care aplici. Poţi specifica la “Perioadă” luna şi anul sau doar anul pentru a acoperi “spaţiile” rămase.
Încercarea de a camufla situaţia de mai sus are ca rezultat un alt dezastru: pauzele de muncă mai lungi de un an. Potenţialilor angajatori le plac istoriile profesionale cursive cu avansări progresive, pe măsură ce candidaţii au acumulat experienţă de pe urma responsabilităţilor primite, influentând în mod pozitiv rezultatele companiei. Efectele unor astfel de pauze pot fi atenuate dacă le justifici încă din Scrisoarea de Intenţie. Uneori cea mai eficientă metodă este adevărul, chiar dacă acesta este că ai dorit să fii un tătic original şi ţi-ai lăsat soţia să aducă banii în casă în timp ce tu te-ai ocupat de copil. S-ar putea să faci o impresie mai bună decât ţi-ai imaginat, mai ales dacă viitorul tău şef este o femeie.
Daca în timpul facultăţii ai fost chelner pentru a te întreţine, iar acum ca proaspăt absolvent al Facultăţii de Economie cauţi un post de contabil, te întrebi dacă respectiva experienţă e potrivită pentru CV-ul tău. Dacă nu ai altă experienţă de trecut în CV decât pe aceasta, e mai bună decât deloc? În această situaţie depinde de modul în care prezinţi acest post. Adică, dacă experienţa şi abilităţile acumulate te pot ajuta să fii un mai bun contabil (ţineai evidenţa încasărilor şi făceai bilanţul la sfârşitul fiecărei zile) atunci respectivul post merită trecut în CV. Cheia este să selectezi acele informaţii care îţi demonstrează cel mai bine valoarea ca potenţial angajat.
Există o diferenţă evidentă între a pune în lumină meritele şi a inventa realizări pe care nu le-ai avut niciodată. Linia de delimitare dintre o bună scriere a CV-ului şi o minciună pare destul de subţire. În principiu, e o minciună să adaugi lucruri care nu s-au întâmplat, cum ar fi să menţionezi titlul unei diplome pe care nu ai primit-o. A alege datele trecute în CV însemnă, în acest caz, fie să nu menţionezi nimic despre rezultatele concursului la care ai participat, fie, dacă nu vrei să rişti să fii întrebat despre rezultatele concursului, să nu-l menţionezi deloc. Detalii: Citeşte-l. Reciteşte-l. Roagă persoane cât mai diferite să îl citească şi vezi ce reacţii provoacă. Dacă ceea ce le captează atenţia este un defect, sau dacă cititorii îţi pun întrebări incomode, trebuie să reformulezi conţinutul sau să mai selectezi faptele. Nu încercaţi asta acasă: Dacă n-ai nici cea mai vagă idee cum se scrie un CV, contactează un consilier de carieră. Te va costa ceva, dar va fi cea mai bună investiţie pe care o poţi face pentru viitorul tău în carieră.
MKPortal M1.1 Rc1 ©2003-2005 All rights reservedPagina generata in 0.03145 secunde cu 12 queries